marți, 13 august 2013

Religia în regres în Europa

 Lumea devine din ce în ce mai religioasă, nu însă şi Europa, care este din ce în ce mai puţin creştină. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de ''Center for the Study of Global Christianity'' din Statele Unite, unul din cele mai importante centre de statistică din lume, studiu publicat recent şi preluat de portalul orthodoxie.com.
    Potrivit studiului - intitulat ''Creştinismul în context global, 1970-2020'' şi care oferă date actualizate în 2013 şi o serie de previziuni până spre 2020 -, numărul creştinilor şi cel al catolicilor este în creştere, mai ales în Africa şi Asia, în timp ce în Americi situaţia rămâne stabilă. În ceea ce priveşte Europa, aceasta devine din ce în ce mai puţin religioasă, mai puţin creştină şi mai puţin catolică.
    Numărul persoanelor care se declară religioase în lume a crescut de la 82%, în 1970, la 88%, în 2013, şi va ajunge la 90% în 2020, o creştere generată de căderea imperiului sovietic, de pierderea credibilităţii comunismului şi progresarea religiei în China, pe care regimul nu poate să o stopeze. Un alt factor al creşterii populaţiei religioase este unul de natură demografică - persoanele religioase au mai mulţi copii atât în sudul planetei, cât şi în Europa şi America de Nord.
     Studiul mai arată că formele de religie mai ''liberale'' sau progresiste vor pierde în importanţă pe viitor. Chiar dacă acestea par să câştige războiul mediatic, ele pierd cu fiecare zi cea mai importantă bătălie - numărul de adepţi.
Conform previziunilor experţilor de la centrul american, creştinii împreună cu musulmanii vor reprezenta, în anul 2020, 57,2% din populaţia mondială (33,3% creştini şi 23,9% musulmani), o creştere de aproape 10 procente faţă de anul 1970. Astfel că un locuitor din trei al planetei va fi creştin şi aproape unul din patru musulman.
     Dacă în 1970, numai 41,3% din creştini trăiau în sudul planetei - Asia, Africa sau America latină - în 2020 ei vor reprezenta 64,7%. În Africa, numărul creştinilor în 2020 va ajunge la 50%. În Asia şi Africa, creştinismul se răspândeşte de două ori mai repede decât creşterea populaţiei în general. În America latină însă - contrar a ceea ce s-ar crede - Biserica Catolică cunoaşte un declin uşor în faţa protestantismului, ca şi numărul persoanelor care nu frecventează nicio biserică. În Europa occidentală, numărul acestora din urmă constituie deja majoritatea, iar în 2020 vor reprezenta două treimi din populaţie.
     La nivel global, SUA rămân prima ţară din lume cu cel mai mare număr de persoane care se declară creştine, deşi se observă o tendinţă de scădere - dacă în 1970, procentul acestora era de 90,9%, cifra a scăzut în prezent la 80,1% şi urmează să coboare la 78% în 2020. În 2020, SUA vor fi singura ţară 'occidentală' ce va figura în primele 10 ţări după numărul creştinilor, o listă care cuprindea în 1970 Italia şi Spania şi care acum include, după Statele Unite, Brazilia, China, Mexic, Rusia, Filipine, Nigeria, Congo, India şi Etiopia.
     În concluzie, lumea nu devine mai puţin religioasă, ci, dimpotrivă, mai mult, după cum arată datele experţilor de la ''Center for the Study of Global Christianity'', date ce contrazic astfel 'bombardamentul' mediatic asupra secularizării şi declinului religiei, mass-media confundând Europa occidentală cu lumea. Religiile avansează şi formele religioase conservatoare le devansează pe cele progresiste, din motive diverse şi complexe, între care unul esenţial - familiile religioase şi conservatoare au mai mulţi copii. Din 10 copii care se nasc în lume, nouă se nasc în familii religioase, iar şase fie în mediu creştin, fie musulman, în timp ce progresiştii şi 'fanii laicităţii' au întotdeauna mai puţini copii.


Sursa: AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu