marți, 13 august 2013

Procente de inteligenţă

     O echipă de cercetători condusă de Miron Zuckerman, de la Universitatea din Rochester, a constatat “o relaţie negativă între inteligenţă şi religiozitate", în 53 din cele 63 de studii. Chiar şi la o vârstă foarte înaintată, e puţin probabil ca oamenii inteligenţi cred într-o divinitate.
    Studiile folosite în lucrarea lui Zuckerman includ, între altele, o analiză de-a lungul vieţii a 1.500 de copii inteligenţi, cu un IQ de peste 135, analiză care a început în 1921 şi care continuă şi în zilele noastre. Chiar şi atunci când au ajuns la vârsta de 75 sau 91 de ani, aceste persoane nu au devenit religioase, contrar credinţei generale care spune că oamenii îşi întorc faţa spre Dumnezeu atunci când îmbătrânesc.
    De-a lungul timpului, diverşi oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul acestor oameni, au notat că “nu au atitudine religioasa”.
Încă din 1958, Michael Argyle a concluzionat: “Deşi copiii inteligenţi înţeleg conceptele religioase de foarte devreme, ei sunt primii care se îndoiesc de adevărul religiei”.
    Un studiu făcut în 1916, citat în lucrarea lui Zuckerman, spune că “58%  din oamenii de ştiinţă din Statele Unite, selectaţi aleatoriu, şi-au exprimat neîncrederea sau îndoiala în existenţa lui Dumnezeu. Acest procent a crescut la 70% în rândul celor mai de seamă savanţi".
    Lucrarea lui Miron Zuckerman a fost publicată în revista academică  Personality and Social Psychology.


Sursa: Yahoo News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu