marți, 13 august 2013

,,Poarta spre iad''

Un grup de oameni de ştiinţă din Italia susţin că au descoperit poarta spre împărăţia lui Pluto, zeul roman al Infernului sau Hades în mitologia greacă. Anunţul a fost făcut în iulie 2013 la o conferinţă în Turcia. Informaţia a fost preluată şi de canalul Discovery News.
    Francesco D'Andria, profesor de arheologie clasică la Universitatea din Salento, Italia, a fost liderul echipei care a făcut descoperirea. D'Andria a făcut ani de-a rândul săpături în zona Hierapoli din Turcia, parte a patrimoniului UNESCO. Profesorul D'Andria a declarat pentru Discovery News că a folosit mitologia antică greco-romană în cercetarea sa, ceea ce a dus la descoperirea porţii spre Infern. "Am găsit poarta lui Pluto reconstituind ruta unui izvor termal. Într-adevăr, izvoarele Pamukkale, care duc la formarea faimoaselor terase din travertin (tuf calcaros, alb-cenuşiu, care se poate lustrui ca marmura) , îşi au originea în această peşteră", a declarat cercetătorul italian. Cicero şi geograful grec Strabo au menţionat în scrierile lor poarta spre Infern, localizând-o în Turcia, informează Discovery News, citat de Yahoo News. Până acum însă, nimeni nu a reuşit să o găsească. "Acest spaţiu este plin de vapori, atât de denşi, încât cu greu poţi vedea pământul. Orice animal care intră aici se întâlneşte pe loc cu moartea. Am eliberat înăuntru vrăbii, care şi-au dat ultima suflare pe loc", scria Strabo (64 î.Hr. – 24 î.Hr.).
    Portalul spre lumea de dincolo pare şi astăzi la fel de toxic. "Am observat proprietaţile letale ale peşterii în timpul săpăturilor. Mai multe păsări au murit după ce s-au apropiat de intrare, omorâte instant de aburii cu dioxid de carbon", a spus D'Andria.
    Potrivit Discovery News, aburii emană din peştera de sub poartă, decorată cu coloane inscripţionate cu mesaje pentru zeul Infernului Pluto. Grupul de oameni de ştiinţă italieni a mai descoperit şi ruinele unui templu deasupra peşterii.

    Francesco D'Andria lucrează acum la reconstructţia digitală a templului. În mod uimitor, aceasta nu este singura poartă spre lumea de dincolo. În deşertul Karakum din Turkmenistan, scrie Daily Mail, există o groapă care arde de mai bine de 40 de ani. Geologii care au studiat zona şi au găsit un zăcământ de gaz natural, i-au dat foc, în speranţa că acesta se va consuma. Flăcările ard de atunci neîncetat, fapt care i-a determinat pe localnici să boteze locul "poarta spre Iad".

Sursa: Yahoo News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu